Kendin Yap

Bu sayfada kendinizin yapabileceği basit düzeneklere örnekler bulacaksınız



Kendin Yap: Stüdyo Işığı
Filmot ekibinin bir projesi olan Kendin yap Stüdyo/set ışığı projesi ile kapalı ve loş ortamlarda çekeceğiniz fotoğraf yada filminizi daha ucuz yollarla aydınlatabilirsiniz.

Malzeme ve yapım aşamaları filmot ekibi tarafından detaylı olarak anlatılmış. Düşük bütçeler ile yapılabilecek olan malzemeleri geliştirdikleri ve yayınladıkları için kendilerine teşekkür ederiz.

Daha sonraki filmlerinde kendilerinin de gülerek düzelttikleri gibi, bu projede ısıdan etkilenmeyen yapışkan bant kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.



Kendin Yap: Işık Sehpası

                                      


Alıntı:   CIZIRTI Medya Katkılarıyla
            Site : http://www.filmot.tv
            Facebook FilmOT | http://www.facebook.com/FilmOT
            Twitter FilmOT | http://www.twitter.com/_FilmOT_
            Tugay Güntekin | http://www.twitter.com/tugayguntekin


Kendin Yap: Reflektör



Alıntı:     CIZIRTI Medya Katkılarıyla 
              Site : http://www.filmot.tv
              Facebook FilmOT | http://www.facebook.com/FilmOT
              Twitter FilmOT | http://www.twitter.com/_FilmOT_
              Tugay Güntekin | http://www.twitter.com/tugayguntekin



Kendin Yap: Işık Kutusu
Aşağıdaki video ile fotoğraflama konusunda yardımcınız olabilecek bir fotoğraflama kutusu yapımını göreceksiniz. 


Gerekli malzemeler;
1/2 inç PVC boru
4 adet T bağlantı,
4 adet dirsek 
4 adet kapak
4 adet, dirsekleri T bağlantıya bağlamak için pvc boru
Işığı yumuşatarak geçirecek duş teknesinde kullanılan kumaşlardan yada benzer beyaz renk kumaşlardan
2 adet enerji tasarruflu beyaz renk ampul (Tercihen bulabilirseniz 5600 Kelvin renk ısısına sahip) ve duy mekanizması ile, onları tutacak ayaklar






Fotoğraf çekimleri için çekim çadırı projesi


Fotoğraf konusu incelikli bir konu. Ucu bucağı yok. Bizler kendi projelerimizin fotoğraflarını çekip paylaşmak üzere en iyi ve en pratik yolları arıyoruz. Birçoğunuzun duyduğunu düşündüğüm çekim çadırı, web sitelerinde ve dışarıda çeşitli yerlerde satılıyor. Farklı ölçülere sahip bu gerekli ekipmanı hazır olarak satın alabileceğiz gibi, siz marifetli hanımlar ve beyler, çok kolaylıkla kendiniz de yapabilirsiniz. Bu kadar güzel ve detaylı eserleri meydana getiren kişiler için çekim çadırı yapmak kolay olacaktır.

Gerekli malzemeler:
Genellikle hangi büyüklükte objelerin fotoğrafını çekiyorsanız ona uygun ölçülerde (en az 50X50 cm öneririm) bir koli temin ediyoruz. Kolinin dışı hiç önemli değil.
Koli ölçümüze uygun ebatlarda beyaz fon kartonları (3-4 tabaka uygundur)
Keskin bir maket bıçağı (falçata)
Kuvvetli bir yapıştırıcı bant
Cetvel
Kalem
Makas
En az iki adet akrobat (yönü değiştirilebilir) çizim lambası veya kıskaçlı masa lambası




Nasıl yapacağız?
İlk olarak kolinin alt kısmını yapıştırarak kapatıyoruz. (içeriden olması daha iyi) Sonra kolinin üst kapaklarını oluşturan parçaları kesip çıkartacağız. Kolinin kare olması daha uygun.
X ile işaretli yerleri kesip çıkartıyoruz.
İkinci olarak masamızın üzerine gelecek olan tarafı belirleyip, o parçayı da kesip çıkartıyoruz.
                                       
Bu kısım, koliyi yerleştireceğiniz düzeneğin (masa gibi) üzerine gelecek.Diğer yanlarda yapılacak işlem ise onları çerçeve gibi kesmek.
Beyaz çerçevenin iç kısmını kesip çıkartıyoruz, yaklaşık 5-6 cm çerçeve için uygundur.Bu işlemi diğer üç tarafa da yapıyoruz. Açılan üç pencereye (sağ, sol ve üst) fon kartonunu dışarıdan yapıştıralım. Daha önce masaya gelecek taraf olarak belirleyip, kesip açtığımız kısmı masaya yerleştiriyoruz. Kolinin sırt kısmından dışarı doğru yine fon kartonunu yerleştiriyoruz. (sert ve belirgin kırılmalar ve kırışıklıklar olamamasına çok dikkat etmek gerek)


Fon kartonunu bu şekilde yerleştiriyoruz.
Sağ ve sol taraftan lambaları 1 karışlık mesafede konumlandırıyoruz. Lambalarda tasarruflu ve yüksek güçte ampul kullanılması önemli. Hem daha güçlü bir ışık sağlayacak hem de aşırı ısınmayarak sorun çıkartmayacaktır.
Mümkünse tripod kullanmanız her anlamda fayda sağlayacaktır. Tripod yoksa fotoğraf makinenizi hazırladığınız çekim çadırına göre masanın üzerinde konumlandırıp kitap, sert kutu vb. ile yükseltebilirsiniz. Fotoğraf makinenizin beyaz ayarlarını kontrol edip, deneyerek uygun ayarı belirleyebilirsiniz.
* fon kartonu yerine; beyaz kumaş (penye t-shirt gibi), şemsiye kumaşı (rokomet) kullanabilirsiniz.
Koli ölçülerini değiştirerek farklı çekim çadırları yapabilirsiniz. Sağ ve soldan kullandığınız aydınlatmaya üstten de bir ışık kaynağı ekleyerek kullanabiliriniz.
Umarım yapımı kolay ve çok kullanışlı olan bu çalışmayı, yazarken aynı derecede kolay ve anlaşılır olarak aktarabilmişimdir. Deneyip yapan olursa görüşlerini ve fotoğrafını burada paylaşmasını çok isterim.
Işıklı ve net fotoğraflar dileğiyle 
Sevgiler, Özge.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder