29 Haziran 2012 Cuma

Daha iyi fotoğraflar elde etmenin yolunu keşfedin



Yeni bir fotoğraf makinesi satın aldığınızda, çekimlerinizin her zaman beklediğiniz kadar iyi olmadığını fark edebilirsiniz. Durun, silme tuşuna henüz basmayın – çekildikten sonra fotoğrafların kalitesini iyileştirmenize yardımcı olacak çeşitli yöntemler var. Okumaya devam edin; fotoğraflarınızı göz kamaştırıcı hale getirmenin en iyi yöntemleriyle ilgili size ipuçları vereceğiz.

Her şey fotoğrafın düzenlenmesinde bitiyor

Beğenmediğiniz bir fotoğraf kurtarılamayacak kadar kötü gözükse de, görüntü düzenleme yazılımlarını kullanarak, bir fotoğrafın hemen hemen tüm yönleri üzerinde değişiklik yapabilirsiniz. Çok mu karanlık? Çok mu parlak? Renkleri mi soluk? Flaşın yansıması yüzünden, objenizin gözleri kırmızı mı görünüyor? Detaylar çok net değil mi? Fotoğraf makinesi düz tutulmadığı için, resim yamuk mu çıkmış? Fotoğraflarınızı gurur duyacağınız bir şekle dönüştürmek için, bunların tümü, çekimden sonra oldukça kolay bir şekilde düzeltilebilir.

Yazılımlar

Dijital fotoğraflarınızı mümkün olduğunca etkileyici hale getirmenin en iyi ve en kolay yolu, bilgisayarınız için görüntü işleme yazılımlarına yatırım yapmaktır. Aslında piyasada pek çok ücretsiz yazılım varken, “yatırım yapmak” en doğru ifade olmayabilir.

Örneğin; Google´ın Picasa 3’ünü Windows ve Mac bilgisayarlar için ücretsiz olarak indirebilirsiniz. En sofistike düzenleme programlarından birisi olmasa da, bu yazılım fotoğraflarınızı kesmenizi, renkleri iyileştirmenizi ve flaşla çekilmiş resimlerdeki korkunç kırmızı göz efektini hızla ortadan kaldırmanızı sağlar. Bu yazılımı ayrıca, fotoğrafların boyutlarını hızla küçülterek, onların ailenize ve arkadaşlarınıza e-postayla daha hızlı gönderilmesini sağlamak için de kullanabilirsiniz.

Satın aldığınız Apple Mac bilgisayarların üzerinde, fotoğraflarınızı netleştirme, yamuk fotoğrafları düzeltme, paraziti azaltma, aşırı parlak noktaların parlaklığını azaltma ve gölgeli alanlarda detayı artırma özelliğinin yanında daha gelişmiş renk iyileştirme özellikleriyle çıtayı yükselten iPhoto bulunur. Ayrıca, renk sıcaklığının ince ayarını yapabilir ve fotoğraflarınıza sepya veya siyah ve beyaz gibi eğlenceli efektler ekleyebilirsiniz.

Aperture ya da Photoshop’un en son versiyonu gibi diğer düzenleme programları, fotoğraflarınızın üzerinde oynama yapmanız için çok daha fazla seçenek sunar. Bu programlardan birisiyle, iyi bir fotoğrafı tam bir şahesere dönüştürebilir, bir fotoğrafın neredeyse her şeyini düzenleyebilir ve renkli orijinallerinden mükemmel siyah-beyaz versiyonlarını elde edebilirsiniz.

Photoshop Elements, Photoshop’un kesme, düzeltme, netleştirme, vs. gibi temel fonksiyonlardan, saatlerce sürecek düzenleme çalışmalarınız için sofistike filtrelere ve efektlere kadar bir ev kullanıcısın ihtiyacı olabilecek çoğu fonksiyonunu sağlayacaktır. Bu yazılımın bir dezavantajı, CMYK rengini düzenlememesidir, ancak profesyonel olmayan kullanıcılar için, bu bir sorun yaratmaz.

Monitörler

Fotoğraf düzenlemesini daha profesyonel bir şekilde yapmak istiyorsanız ve bir düzenleme yazılımı satın aldıysanız, bu durumda iyi kalite bir monitör kullanmanın da faydasını görürsünüz. Yüksek kaliteli bir ekran, renkleri asıllarına daha uygun olarak gösterir ve büyük bir ekran, ayarlamaları daha doğru bir şekilde yapabilmeniz için, fotoğrafları ekranda büyütmenize imkan verir.

Parlaklık ve renk ayarlarının, fotoğrafı fiziksel olarak bastırmanız durumunda elde edeceğiniz sonuçlara yakın olması için, monitörlerin de uygun şekilde kalibre edilmeleri gerekir. Ekranı kalibre etmenize yardımcı olması için, Adobe Gamma (bilgisayarınızda Adobe Photoshop 7 veya daha alt sürümleri yüklüyse), QuickGamma (ücretsizdir) veya Apple ColorSync gibi temel yazılımlar kullanın.

Diğer ipuçları ve püf noktaları

Çok kaliteli bir DSLR veya benzeri bir fotoğraf makineniz varsa, çektiğiniz fotoğrafları düzenlerken maksimum kontrole sahip olmak istiyorsanız, JPEG’dense RAW formatında çekim yapmanız önerilir. RAW dosyaları, bellek kartınızda JPEG dosyalarına göre çok daha fazla yer kaplar, ancak bunlar hiçbir şekilde sıkıştırılmamışlardır: Fotoğraf makinenizden gelen tüm “işlenmemiş” veriler korunur, bu da size, Photoshop gibi bir görüntü düzenleme programı kullanarak, bir fotoğraf üzerinde değişiklik yapmak için çok daha fazla hareket alanı sağlar.

Fotoğraflarınızı iyileştirmek için hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, önceden bazı temel fotoğrafçılık tekniklerinin pratiğini yapmaya değer – düz fotoğraflar açısından genel bir kural olarak, çekimden sonra fotoğraf üzerinde ne kadar az oynamanız gerekirse, o kadar iyidir. Bunların ışığında, daha sofistike düzenleme yazılımlarında bulunan eğlenceli efektler ve şık filtreler, çekim yaptıktan sonra, fotoğraflarınız üzerinde oldukça fazla deney ve değişiklik yapabileceğiniz anlamına gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder